Sinds 1 januari 2021 gelden er nieuwe eisen voor de bouw. Deze eisen zijn vastgelegd als de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Deze nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat woningen steeds duurzamer en energiezuiniger worden. Wij leggen je uit wat de BENG eisen precies inhouden, en welke gevolgen het heeft voor het (ver)bouwen van je huis.
Wat is de BENG?
Van 1995 tot 2021 waren verschillende energieprestatie-eisen rondom de bouw vastgelegd in de EPC (Energie Prestatie Coëfficiëntie). Maar in Europa zijn er in de afgelopen jaren nieuwe eisen en doelen opgesteld rondom duurzame energie en het klimaat. Op basis hiervan had de EPC vernieuwing nodig. Deze vernieuwde eisen zijn gegoten in de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw). De BENG stelt dat alle nieuwbouwhuizen bijna energieneutraal moeten zijn: de CO2 uitstoot moet drastisch naar beneden. Zo draagt de BENG dus bij aan het verduurzamen van woningen.
De eisen in de BENG
De BENG is opgedeeld in drie verschillende onderdelen. In BENG 1 staat de eis beschreven, over de energiebehoefte van het gebouw(schil) in kWh/m2 gebruiksoppervlakte per jaar. BENG 2 gaat over het primaire (fossiele) energiegebruik in kWh/m2 gebruiksoppervlak per jaar. Het aandeel hernieuwbare energie in procenten staat beschreven in BENG 3. Per BENG zijn er aandachtspunten opgesteld om aan de eisen te voldoen. Vervolgens kun je, met deze aandachtspunten en technische details van de woning, berekenen of je woning voldoet aan de eisen. Hieronder een afbeelding met de aandachtspunten per BENG-eis.
Bij een goede isolatie en een betere luchtdichtheid (gevolgen van de BENG), is het belangrijk dat je nadenkt over de manier waarop er frisse lucht in je woning komt. Dit is een vereiste als je een gezond en comfortabel binnenklimaat wilt creëren, zeker nu de zomers steeds warmer worden. Goed geïsoleerde woningen houden vaak ook meer warmte vast, wat een van de redenen is dat zonwering is opgenomen als aandachtspunt bij BENG 1.
Kortom: je moet met flink wat (nieuwe) eisen rekening houden. Goede isolatie, het opwekken van duurzame energie, zonwering en duurzame warmteafgifte zijn slechts een paar aspecten. Wil je een eigen woning bouwen? Dan is het voor jou als particulier belangrijk om al deze aandachtspunten en eisen mee te nemen in de ontwerpfase.
Wat de BENG ons brengt
Als je het ons vraagt, is de BENG vooral iets positiefs. We moeten op wat meer dingen letten, maar uiteindelijk brengt het veel positieve gevolgen met zich mee. De isolatie van de woning is beter, waardoor je minder energie verbruikt. Dit is duurzaam, voor de natuur en jouw portemonnee. Daarnaast is de luchtdichtheid beter, wat energiezuinig is en bijdraagt aan je wooncomfort. Ook draaien de nieuwe woningen en haar apparatuur (grotendeels) op duurzame vormen van energie. Kortom: er zitten talloze voordelen aan deze nieuwe regeling. Wil je meer informatie? Op deze website van de Rijksoverheid vind je alles wat je moet weten over de BENG eisen. Neem hier vooral een kijkje als je jouw eigen woning ontwerpt en bouwt.
Zit je middenin het ontwerpproces van jouw nieuwe woning? Wij denken graag met je mee. Bel of mail ons gerust, dan kijken we samen naar je vragen.