Duurzaam verwarmen met de houtkachel: de voor- en nadelen

Je wil je woning duurzaam verwarmen. Dit kan op verschillende manieren. De warmtepomp wordt steeds populairder, maar ook een kachel lonkt voor velen. Een gezellig knetterend haardje waar je je aan kan verwarmen door een houtkachel, of een pelletkachel als plaatselijke warmtebron. Maar is dit wel zo duurzaam? We geven onze visie hierop, inclusief de voor- en nadelen van hout- en pelletkachels.

Warmte opwekken met een houtkachel

Bij een houtkachel stook je hout. Belangrijk hierbij is dat je een goede houtkachel hebt, waarin het hout optimaal verbrandt. Voorbeelden hiervan zijn een tichel- of leemkachel. Een efficiënte en schone verbranding is het minst schadelijk voor het milieu. Bij goedkopere kachels en open haarden moet je veel meer hout moet stoken voor hetzelfde resultaat. En bij de verbranding van hout komt altijd fijnstof en CO2 vrij. Dus hoe meer hout je verbrandt, hoe schadelijker voor het milieu en het minder rendabel. Daarnaast is het duurzaam verwarmen als je stookt met biomassa (resthout dat nergens anders meer voor gebruikt kan worden).

Benieuwd wat jij nodig hebt in jouw situatie? Doe de ECO check en ontdek.

Je huis duurzaam verwarmen met een pelletkachel

Een van de meest efficiënte kachels is de pelletkachel. In deze kachel stook je geen houtblokken, maar houtpellets (een soort houten korrels). Ook hier geldt dat er fijnstof en CO2 vrijkomt bij het verbranden van de pellets. Maar meestal is dit wel schoner dan het verbranden van hout, doordat het vochtpercentage in de pellets erg laag is. Daarnaast is het verbrandingsproces optimaal.

Nog een voordeel van deze kachel, is dat je minder schommelingen in temperatuur hebt dan bij een houtkachel. Je kunt de temperatuur op de kachel namelijk zelf instellen. Daarnaast is de installatie van deze kachel goedkoper, omdat de rook die eruit komt veel kouder is. Hierdoor is het realiseren van een rookkanaal makkelijker dan bij die van een houtkachel. Wel heb je voor deze kachel stroom nodig om hem te laten werken. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen en stroom ‘over’? Dan is deze pelletkachel nog voordeliger.

duurzaam verwarmen huis

Nog wat voordelen van beide kachels

Op zowel een houtkachel als op een pelletkachel kun je koken! In de koude wintermaanden koken op je kachel is niet alleen leuk, het bespaart ook gas of elektriciteit. Daarnaast kan je beide kachels aansluiten op je centrale verwarming. Zo verwarmt deze niet alleen de ruimte waar het in staat, maar ook je vloerverwarming, radiatoren en/of convectoren. De kachels kunnen in sommige gevallen zelfs zorgen voor het warme water in je huis.

 

Wanneer zijn de kachels rendabel?

Zoals je leest, kan een hout- of pelletkachel je woning duurzaam verwarmen. Maar dan wel onder een aantal voorwaarden. Deze kachels zijn rendabel wanneer:

  • Je radiatoren, convectoren of vloerverwarming in je woning hebt, waar je het systeem op kan aansluiten zodat het de hele woning verwarmt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je een (off grid) tiny house hebt, waarbij je woning bestaat uit 1 ruimte. Dan zijn radiatoren geen vereiste om je hele woning te verwarmen.
  • Je stookt met biomassa.
  • Je in de winter kookt op de kachels.
  • Je een kachel een efficiënte verbranding heeft, controleer dit dus goed wanneer je een kachel koopt.
  • Je een hout- of palletkachel installeert in combinatie met zonnepanelen (geen vereiste, maar wel rendabel). In de winter is het heerlijk om je kachel te stoken, zeker wanneer de zonnepanelen in deze tijd van het jaar minder energie opwekken. In de zomer is dat minder fijn, maar dan wil je wel warm water hebben. Daar zorgen de zonnepanelen dan voor. Op deze manier kun je heel het jaar door gewoon warm douchen.
  • In het geval van een pelletkachel: rendabel wanneer je stroom ‘over’ hebt voor dit systeem.

 

Wil jij ook je huis duurzaam verwarmen en weten of een kachel bij je past? We kijken graag met je naar jouw unieke situatie, en de verwarmende opties die daar het beste bij passen. Doe de ECO check en kom erachter hoe wij jou het beste kunnen helpen.