Ventilatie

Het belang van een gezond klimaat in je huis

Je wil graag comfortabel wonen, in een gezonde omgeving. En daar hoort een fijn binnenklimaat bij. Dat betekent dat de temperatuur in je woning redelijk constant is (tussen de 19 en 22 graden). Daarnaast is het belangrijk dat de vochtigheidsgraad tussen de 40 en 60% ligt, want een droge lucht kan bijvoorbeeld zorgen voor droge ogen en huidirritaties. Als laatste is ventilatie van belang, zodat de lucht in je woning zich blijft verversen. Wist je dat je anders hoofdpijn en een verminderde concentratie kan krijgen? Een gezond binnenklimaat is dus echt een must.

Je binnenklimaat verbeteren met ventilatie

Zoals hierboven benoemd is ventilatie een van de belangrijkste aspecten voor een gezond binnenklimaat. In veel woningen en bedrijven in Nederland is het binnenklimaat niet op orde doordat de afvoer van vocht en vuil in de lucht niet voldoende is. Schimmelvorming kan dan het gevolg zijn. Daarnaast kunnen er  gezondheidsklachten ontstaan zoals allergieën, irritatie van slijmvliezen en luchtwegproblemen. Door je woning en/of bedrijf goed te ventileren zorg je ervoor dat ‘vuile’ lucht de ruimte verlaat en er een toevoer is van schone lucht. Dan ben je een goed eind op weg naar een gezond binnenklimaat!

Er zijn een aantal vormen van ventilatie. In de meeste oude huizen is geen ventilatiesysteem aanwezig. Dan is er vaak sprake van natuurlijke ventilatie door roosters, (kiep)ramen, naden en kieren. Dan heb je ook woningen die erg goed geïsoleerd zijn. In beide gevallen is een gezond binnenklimaat niet vanzelfsprekend. Vaak zorgen aanvullende installaties voor goede ventilatie

Ventilatie met systemen

Met mechanische ventilatie is er voortdurend ‘schone’ lucht in je woning aanwezig. Het ventilatiesysteem zuigt namelijk continu de ‘vuile’ lucht uit de woning weg. Schone lucht kan je naar binnen halen door ventilatieroosters en (kiep)ramen. Met balansventilatie regel je niet alleen de afvoer van lucht maar ook de aanvoer. Ook kan je bij balansventilatie gebruik maken van zogenaamde warmteterugwinning. Daarmee win je ongeveer 90% van de warmte die aanwezig is in de afvoerlucht terug. Deze warmte wordt dan overgedragen aan de inkomende verse lucht. Op die manier hoef je minder te stoken en kan je energie besparen.

Raum Utrecht. Energiezuinige installaties circulair gebouw. Om energiezuinig en doeltreffend te voorzien in een comfortabel binnenklimaat is gekozen voor een CO2-gestuurd

Wil je meer weten over een gezond binnenklimaat?