Warmtepomp, Zonnepanelen, Laadstation & Ventilatie – Mol’s Hoop Dutch Mountain Huizen

Komt deze woning je bekend voor? Dat is goed mogelijk, want het bijzondere ondergrondse huis is te zien op Netflix! In het BBC-programma The World’s Most Extraordinary Homes gaan architect Pierce Taylor en actrice Caroline Quentin langs bij, je raadt het al, bijzondere woningen. Ze reizen de wereld ervoor af, en zo belanden ze ook in Huizen bij Mol’s Hoop. In dit duurzame huis installeerden wij een warmtepomp, zonnepanelen, laadstation en ventilatie

Mol’s Hoop, of ook wel de Dutch Mountain

In het Goois Natuurreservaat, aan de rand van Huizen, staat het ontwerp van architect Sanne Oomen. Deels onder de grond, verborgen tussen de bomen. Een huis waar duurzaamheid centraal staat.

Aan één kant verdwijnt het huis in het landschap. Het groene dak begint op de grond, en ligt als een groene deken over het huis. Aan de andere kant opent de woning zich voor de grote tuin, met schuifpuien in een glazen wand.

Mol's Hoop Dutch Mountain

De duurzame installaties

Door slim rekening te houden met de stand van de zon, verwarmt deze bron het huis in de winter. In de zomer raken de zonnestralen de grote glazen wanden niet, waardoor de warmte beter buiten blijft. Sanne, de ontwerper van dit huis, heeft holistisch gekeken naar de natuur en wat zij te bieden heeft, en dit meegenomen in haar ontwerp. Een mooi voorbeeld van natuurinclusief bouwen, wat goed bij de visie van studio ECO past.

Op het dak van de woning zijn flink wat zonnepanelen geplaatst om elektriciteit op te wekken. Eerst verwarmde een houtpellet cv installatie de gehele woning. Vanaf nu is dit niet meer de primaire warmtebron van Mol’s Hoop. We installeerden een lucht/water warmtepomp van NIBE op de garage. Hiermee kan de woning nu, via de vloeren, worden gekoeld en verwarmd.

Om verschillende redenen kozen wij voor dit systeem. Bronboring is in dit gebied niet mogelijk. Daarnaast wilden de bewoners kunnen koelen, én ze hadden al zonnepanelen op het dak. Hierdoor past een lucht-water warmtepomp het beste bij deze situatie.

Om de bijzondere constructie van de woning, moesten we de warmtepomp met een kraan over het dak van het huis heen takelen.

Mol's Hoop Dutch Mountain
Fotografie: studio ECO

Laadstation

De nieuwe bewoners van het huis wilden graag een laadstation voor de elektrische auto. Deze moest gemaakt worden in de kelder. De meterkast is gelijk ook uitgebreid om dit laadstation mogelijk te maken. De auto wordt nu opgeladen door de energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen.

Zonnepanelen

Het huis is volledig energie neutraal. Energieneutraal wonen is het opnemen van stroom van het net wanneer je het nodig hebt, maar met je zonnepanelen lever je vervolgens net zoveel stroom terug als je afneemt in een jaar. Je wekt dus net zoveel energie op als je verbruikt. 48 panelen waren er nodig om dit doel te bereiken. Hierdoor kunnen beide elektrische auto’s worden opgeladen, de warmtepomp kan het huis verwarmen en alle elektrische apparaten worden tevens voorzien van energie.

Ventilatie

Wat eerst een mechanische ventilatiesysteem was heeft plaatstgemaakt voor een WTW systeem. In de slaapkamers is nu betere lucht verversing. Hierdoor ontstaat er een gezond klimaat in het gehele huis. Er wordt namelijk nu actieve lucht van buiten naar binnen geblazen en de ‘oude’ lucht uit het huis wordt afgevoerd naar buiten. Meer lezen over de verschillende mogelijkheden in ventilatie systemen kan hier.

Om deze installaties te realiseren, begonnen we met een ECO ontwerp. Door vooraf een uitgebreide kostenraming, technische schema’s en installatietekeningen te maken, verliep de installatie zelf erg soepel. In dit ontwerp namen we ook al wensen van de nieuwe bewoners mee. Ze wilden namelijk graag een laadpaal voor hun elektrische auto’s. Die hebben wij recent ook geïnstalleerd.

 

Wil jij net als deze familie je bestaande woning nog duurzamer maken? Dan helpen wij je graag. Doe hier de ECO check en kom erachter welk ECO pakket het beste bij jou past.