Warmtepomp – Mol’s Hoop Dutch Mountain Huizen

Komt deze woning je bekend voor? Dat is goed mogelijk, want het bijzondere ondergrondse huis is te zien op Netflix! In het BBC-programma The World’s Most Extraordinary Homes gaan architect Pierce Taylor en actrice Caroline Quentin langs bij, je raad het al, bijzondere woningen. Ze reizen de wereld er voor af, en zo belanden ze ook in Huizen bij Mol’s Hoop. In dit duurzame huis installeerden wij een warmtepomp.

Mol’s Hoop, of ook wel de Dutch Mountain

In het Goois Natuurreservaat, aan de rand van Huizen, staat het ontwerp van architect Sanne Oomen. Deels onder de grond, verborgen tussen de bomen. Sanne wilde een huis voor haar familie ontwerpen waar duurzaamheid centraal staat. Ze leven graag in en met de natuur, en dat is in het hele ontwerp terug te zien.

Aan één kant verdwijnt het huis in het landschap. Het groene dak begint op de grond, en ligt als een groene deken over het huis. Aan de andere kant opent de woning zich voor de grote tuin, met schuifpuien in een glazen wand.

Mol's Hoop Dutch Mountain

De woning is erg flexibel gebouwd als een open ruimte, met daarin de kamers als losse, niet dragende doosjes. Hierdoor zijn ze makkelijk aan te passen aan toekomstige bewoners en hun behoeften. Op de website van Sanne Oomen legt ze met tekeningen uit hoe het in elkaar zit.

Mol's Hoop Dutch Mountain

Kunst tot in den top

Mol’s Hoop is niet alleen van buiten machtig mooi. Ook binnen kijk je je ogen uit. Van een trap van oude skateboards, tot allerlei antieke kastjes op zijn kop aan de muur. Je ogen openen is automatisch kunst zien. En dan voornamelijk van gerecycled materiaal. Zelfs de oude Daimler van de familie hangt in de keuken aan de muur. Het fungeert nu niet meer als milieuvervuilend vervoersmiddel, maar als keukenkastje!

Mol's Hoop Dutch Mountain

De duurzame installaties

Door slim rekening te houden met de stand van de zon, verwarmt deze bron het huis in de winter. In de zomer raken de zonnestralen de grote glazen wanden niet, waardoor de warmte beter buiten blijft. Sanne heeft holistisch gekeken naar de natuur en wat zij te bieden heeft, en dit meegenomen in haar ontwerp. Een mooi voorbeeld van natuurinclusief bouwen, wat goed bij de visie van studio ECO past.

Op het dak van de woning liggen flink wat zonnepanelen om elektriciteit op te wekken. Eerst verwarmde een houtpellet cv installatie de gehele woning. Vanaf nu is dit niet meer de primaire warmtebron van Mol’s Hoop. We installeerden een lucht/water warmtepomp van NIBE op de garage. Hiermee kan de woning nu, via de vloeren, worden gekoeld en verwarmd.

We kozen voor dit systeem, om verschillende redenen. Bronboring is in dit gebied niet mogelijk. Daarnaast wilden de bewoners kunnen koelen, én ze hadden al zonnepanelen op het dak. Hierdoor past een lucht-water warmtepomp het beste bij deze situatie.

Om de bijzondere constructie van de woning, moesten we de warmtepomp met een kraan over het dak van het huis heen takelen.

Mol's Hoop Dutch Mountain
Fotografie: studio ECO

Om deze installaties te realiseren, begonnen we met een ECO ontwerp. Door vooraf een uitgebreide kostenraming, technische schema’s en installatietekeningen te maken, verliep de installatie zelf erg soepel. In dit ontwerp namen we ook al wensen van de nieuwe bewoners mee. Ze willen namelijk graag een laadpaal voor hun elektrische auto’s. Die hebben wij recent ook geïnstalleerd.

 

Fotografie via de website van Sanne Oomen, en door Robert Holden en Mark Seelen.

 

Wil jij net als deze familie je bestaande woning nog duurzamer maken? Dan helpen wij je graag. Doe hier de ECO check en kom erachter welk ECO pakket het beste bij jou past.