Laadstation

Elektrisch rijden is de toekomst. Steeds meer oplaad plekken raken vol en het opladen van je auto zonder eigen laadpaal wordt een uitdaging. De oplossing is een standaard, slimme of bidrectionele laadpaal aan huis. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is ook financieel gezien een goede investering. Laten we je wat meer vertellen over de aanschaf van een laadpaal en hoe wij deze bij jou kunnen installeren.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Altijd een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Een laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €750.
 • Een eigen laadstation aan huis verdien je al binnen 7 jaar terug.

Ik wil een eigen laadstation maar wat zijn de kosten?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief plaatsing zit qua kostprijs tussen de €750 en €2575. De kosten van het hele pakket hangt af van het soort laadsysteem (standaard met uit/aan knop of met slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Wat is er nodig voor de installatie van een laadpaal? 

 1. Keuze tussen vaste laadpaal of wallbox
  Een laadstation installeren kan op 2 manieren. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of je bevestigt een losse paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Achterhaal de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV (zo kun je besparen op de kabellengte).
 2. 1-fase of 3-fasen installatie
  Een 1-fase laadzuil maakt gebruik van de normale 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Ieder huis in Nederland heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). Een 3-fase laadzuil gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Tegen een kleine meerprijs kunnen wij jouw meterkast uitbreiden. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Voorbereiden op de toekomst met bidrectioneel laden

Wist je dat je een elektrische auto als ‘rijdende batterij’ kan gebruiken om te kunnen voorzien in de stroombehoefte in de wintermaanden? Dit wordt ook wel een Vehicle2Home (V2H) systeem genoemd. Hierdoor heb je geen energie nodig van het net. Hiervoor heb je auto nodig die bidrectioneel kan laden. Maar wat is Bidirectioneel laden? Het is EV-laden dat twee kanten op gaat. Terwijl bij unidirectionele (één richting) EV-laders elektriciteit van het elektriciteitsnet naar het elektrische voertuig stroomt, kan bij directionele (twee richtingen) EV-laders de elektriciteit twee kanten op stromen. Bij studio ECO hebben we veel kennis op dit gebied en kunnen je voorzien van een goed advies.

De voordelen van bidrectioneel laden:

 1. Je kan overtollig energie weer verkopen aan het energie net
 2. Je kan gebruik maken van energietarieven in de daluren hierdoor bespaar je geld
 3. Je wordt zelfvoorzienende en bent niet meer afhankelijk van het energienet (project voorbeeld Falgatuinen)

 

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal naast kantoor is een prettige service voor klanten, bezoekers en personeel. Beschik je over een kantoor of bedrijf met 10 parkeervakken of meer? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Tevens kan je extra geld verdienen door derden te laten betalen voor het laden.