Sinds een aantal jaar waait de trend van het off grid wonen steeds verder over naar Nederland. Een enorm mooi, milieuvriendelijk en minimalistisch initiatief. Maar wanneer je leef je ‘off the grid’, of ‘autarkisch’? Kan elke woning zomaar off the grid? En wat heb je nodig als je zelf zo wilt wonen en leven? Deze en meer vragen beantwoorden we voor je in dit artikel!
De betekenis van off grid wonen
Remote living, autarkisch wonen en off grid wonen. Allemaal termen in het verlengde van elkaar. Maar wat betekent het nou? Een woning die volledig op zichzelf staat en nergens op is aangesloten, is een off grid woning. Dat betekent dus dat de woning niet is aangesloten op een riolering, netstroom en water- en gasleidingen. Kortom: de woning is helemaal zelfvoorzienend. Dat is mogelijk door slimme ontwerpen en installaties. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, warmtepompen, regentonnen en helofytenfilters. Op die manier kan je een woning volledig off the grid laten draaien.
Waarom je ‘autarkisch’ zou willen wonen
Er zitten aardig wat voordelen aan volledig off the grid wonen en leven. Allereerst kunnen veel van de voorzieningen die we nu in woningen gebruiken groener met duurzame installaties zoals warmtepompen en zonnepanelen. En precies met die installaties kan je off the grid. Daarbij is een zelfvoorzienend huis goedkoper! Als je bijvoorbeeld zelf stroom opwekt, gaat je energierekening vaak flink omlaag. Je spekt er dus ook nog eens je portemonnee mee. Als laatste punt ervaar je natuurlijk veel vrijheid, want je zit – letterlijk – nergens aan vast.
Waar kan je off grid wonen?
In principe kan je overal off grid leven, en kan zelfs elke woning off the grid. Maar dat betekent nog niet dat het voor elke woning en in elke situatie voordeliger en duurzamer is om off grid te wonen. Neem bijvoorbeeld een grote woning waar je met veel mensen woont. Dan moet je dus heel veel zonne-energie zelf opwekken om alles en iedereen in je woning van stroom en warm water te kunnen voorzien. Daarnaast heb je een flinke accu nodig om alle energie in op te slaan, want in de wintermaanden schijnt de zon in Nederland helaas wat minder.
Wel kan je voor elke woning een holistisch ecosysteem creëeren. Isoleer je de woning bijvoorbeeld beter door bomen om je huis te zetten, dan hoef je minder zonne-energie op te wekken om je woning te verwarmen en koelen. Op die manier heb je meer kans dat je huis off the grid kan.
Huisjes die sowieso goed off the grid kunnen, zijn tiny houses. Deze kleine woningen zien we ook steeds meer in Nederland. Omdat deze huisjes erg klein zijn, hoef je niet zo veel energie op te wekken om het hele oppervlak te verwarmen en te voorzien van stroom. Je kan zelfs een houtkacheltje plaatsen om in de winter (wanneer het wat minder zonnig is) je woning mee te verwarmen. Hoe dan ook raden we je aan om goed naar je situatie te kijken en je wensen en behoeften op een rijtje te hebben.
De stappen die je kunt zetten
Bedenk eerst voor jezelf wat jouw ambities zijn. Wil je graag in een tiny house (in de natuur) off grid wonen? Dan hebben we 5 tips voor jou om dat te realiseren.
Vervolgens is het handig om een partij te benaderen die met je mee kan kijken welke installaties je nodig hebt, zodat zowel jij als de natuur er het meeste voordeel uit kunnen halen. Mocht je jouw huidige woning of een nieuwbouwwoning willen verduurzamen, dan is dit ook de logische stap. Daar helpen wij je natuurlijk graag bij. We kijken dan samen naar je wensen en verbruik, zodat we op basis daarvan kunnen bepalen wat jij nodig hebt om comfortabel en in balans met de natuur te wonen.