Zonder bijen, geen mensen op aarde. Wij als mensen zijn voor een heel groot deel afhankelijk van bijen. Ze bestuiven namelijk ons voedsel. Maar bijen hebben het moeilijker dan ooit. Langzaam sterven ze uit, en dat is een probleem. We nemen je graag mee in de wereld van de bij, en wat jij kan doen om samen met ons bijensterfte te voorkomen.
‘Bijen, omdat zij een sleutelrol hebben in het ecosysteem’
Waarom bijen uitsterven
Bijen bestuiven veel verschillende soorten van ons voedsel. Neem bijvoorbeeld aardappels, aardbeien, courgettes, appels, kersen en frambozen: deze soorten fruit en groenten kunnen niet bestaan zonder bijen! Maar bijen zelf kunnen niet bestaan zonder hún eten: honing. Dit zoete goedje vol gezonde voedingsstoffen maken ze van de lente tot aan het begin van de winter. De bijen eten dit vervolgens, zodat ze sterk blijven en in de lente weer nectar kunnen verzamelen.
Wij mensen vinden honing ook erg lekker. Maar je kan vast bedenken wat er met bijen gebeurt als wij hun eten opeten nog voor de winter begint: ze verzwakken en overleven de koude wintermaanden vaak niet.
Daarnaast zijn er in Nederland maar weinig plekken over waar de bij graag vertoeft. De wezentjes zoeken namelijk naar rommelige stukken groen met bloemen voor de nectar, en wat zand om in te nestelen. Deze plekken worden helaas steeds zeldzamer. En waar deze plekken nog wel zijn (denk aan onze landbouwgewassen), spuiten we deze vaak onder met giftige stoffen.
“In de afgelopen 5 jaar is de bijenpopulatie met 1/3 gedaald” – David Attenborough.
Wat studio ECO doet om bijen te redden
Bijensterfte voorkomen is volgens ons essentieel. Ze spelen een sleutelrol in ons ecosysteem. Daarnaast zijn het ijverige beestjes die structureel te werk gaan, en hun schouders zetten onder een groter geheel. Zo zien wij ons werk ook: we werken namelijk aan een duurzame toekomst voor ons allemaal. En wij brengen graag ecologische concepten tot leven, net zoals bijen onze planten laten bloeien.
Nog niet zo lang geleden hielden wij zelf bijen. Ja, dat lees je goed! Wij deden aan biodynamisch imkeren, in de Ommuurde tuin in Renkum. Dat betekent dat we bijen houden, maar geen honing van ze wegnemen. Dit mogen ze lekker zelf opsnoepen. En wanneer ze niet genoeg honing hadden, dan gaven we ze thee met suiker en kamille. We zorgden er al imkerend voor dat de bijen bleven leven. Ging je dus een samenwerking met ons aan, dan hielp je ook met het in leven houden van de bijen.
Het valt je misschien op dat we in de verleden tijd praten. Want ook onze bijen hebben verdrietig genoeg afgelopen winter niet overleefd. De buurtbewoners (een andere bijenclan) hadden niet genoeg honing gemaakt om de winter door te komen. Toen ze de honing vonden van onze bijen, hebben ze die opgegeten. Hierdoor bleef er helaas te weinig over voor onze vliegende diertjes… Vorig jaar hadden we nog 23590 bijen, nu staat de teller op 0.
[COUNTER_NUMBER id= 23590]
[COUNTER_NUMBER id= 0]
Wat jij kan doen om bijensterfte te voorkomen
Naast biodynamisch imkeren zijn er een aantal dingen die je kan doen om bijen te laten bestaan.
- Plant fijne bloemen in je omgeving die rijk zijn aan nectar, en haal ‘wild groeiende’ bloemen niet weg! Dat kan in je tuin, maar ook gewoon op je balkon in potten. Bloemen waar bijen heel blij van worden zijn fluitenkruid, koolzaadjes, paardenbloemen, tijm, guldenroede, salie, ereprijs, marjolijn, kattekruid, ijzerhard, rode zonnehoed, koninginnenkruid, zeepkruid en slangenkruid. Als je dan planten koopt, is het natuurlijk het mooist als deze ook op een biodynamische manier geteeld zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij De Hessenhof in Ede (geopend van april tot november).
- Bijen vestigen zich het liefst in en op bomen als wilgen, wilde fruitbomen en esdoorns. Ga je een boom planten? Wie weet kan het dan een van deze zijn! Door bomen te planten om je huis, zorg je meteen voor een fijn binnenklimaat.
- Eet liever geen honing. Maar als je het doet, zorg dan dat je honing eet dat het Demeter keurmerk heeft. Dit keurmerk betekent dat een product op biodynamische wijze is geteeld. Een voorbeeld van biodynamisch geteelde honing is van het merk De Traay.
- Neem eens een kijkje op de website van de Pollinators! Zij houden zich bezig met een gezonde en veilige leefomgeving voor bestuivende diersoorten. Op hun website vind je veel leuke (lokale) initiatieven die zich hier ook voor inzetten. Organisaties die je vast en zeker wil steunen, of waar jij je zelfs bij aan kan sluiten.
Met deze initiatieven zorgen we er samen voor dat bijen blijven leven!
Wintersterfte van honing bijenvolken in Nederland is een van de hoogste ter wereld. Gemiddeld 22% op lange termijn. – Wageningen Universiteit & Research, 2018