10x tips om je huis te koelen

Voelt jouw woning in de zomer soms ook aan als een hete kas? Fijn voor (de meeste) planten, maar minder comfortabel voor jou. De warme zomerdagen zijn aangebroken, en het lijkt erop dat de zomers de komende jaren alleen maar heter worden. Door de opwarming van de aarde schommelen de temperaturen. Hierdoor is een stabiel, gezond en comfortabel binnenklimaat uitdagender. Maar het is zeker niet onmogelijk! We nemen je mee in de verschillende manieren om je huis te koelen, en je temperatuur stabiel te houden.

Waarom een gezond binnenklimaat belangrijk is

Naast dat het je wooncomfort verhoogt, draagt een stabiele temperatuur ook bij aan een gezond binnenklimaat. Een lage temperatuur zorgt voor een te droge luchtvochtigheid, en een hoge temperatuur zorgt voor meer vocht in je woning dan je wil. Beide opties zijn niet goed voor je gezondheid, met name je luchtwegen en slijmvliezen hebben hier last van. Daarnaast is een stabiele temperatuur ook energiezuinig en duurzaam, en dus goed voor de portemonnee. Lees hieronder mee met de verschillende manieren om je huis te koelen.

10x manieren om je huis te koelen

Er zijn verschillende manieren om je woning te koelen, en een stabiele temperatuur te behouden. Hieronder geven we je wat tips om mee aan de slag te gaan.

1. Maak gebruik van zonwering. Je hebt luifels, schaduwdoeken, zonneschermen en rolluiken, en zelfs in HR++ glas kun je kiezen voor een zonweringslaag aan de buitenkant. Of plak zelf zonwerende folie aan de buitenkant van je ramen. Daarnaast helpen dichte gordijnen om de zon buiten de deur te houden. Kies dan voor een lichte kleur zonwering (ook als je bijv. luifels of een schaduwdoek hebt), die het zonlicht reflecteren. Donkere kleuren trekken juist warmte aan. Je kan ook kiezen voor een natuurlijke manier van zonwering met bomen. Zet wat bomen voor je ramen, en je houdt het in de zomer koel door de vele groene bladeren. In de winter vallen deze uit, zodat het dan juist wél de warme zonnestralen doorlaat.

2. Investeer in een warmtepomp met koeling. Dit slimme systeem houdt je warm in de winter, en koel in de zomer! En dat op een duurzame, slimme manier. In combinatie met bijvoorbeeld convectoren of vloerverwarming (dit systeem kan ook koelen) zit je helemaal goed. Vaak kun je dan zelfs per kamer regelen hoe warm het is:  Lees in deze blog meer over welke soorten warmtepompen er zijn, en welke soorten kunnen koelen.

3. Isoleer je huis goed in het dak en de wanden (en eventueel de randen van de vloeren). In de zomer houdt dit de koelte binnen en warmte buiten, terwijl je het in de winter juist lekker warm houdt zonder dat je teveel hoeft te stoken. Isolatie kan ook in het HR++ glas zitten van je huis.

4. Plaats planten op je dak en tegen je gevel. Planten zorgen hoe dan ook voor koeling: het is niet voor niets in het bos altijd zo lekker koel. Maak dus een groen dak, bijvoorbeeld met sedum. Je draagt dan ook nog eens bij aan de biodiversiteit en leeft meer in balans met de natuur: lekker ECO. Daarnaast houdt het ook nog eens geluid buiten, produceert het zuurstof en verbetert het de luchtkwaliteit, én gaat een groen dak 3x langer mee dan een normaal dak. Planten tegen je gevel werken ook goed als isolatiemateriaal.

manieren om je woning te koelen5. Is het niet mogelijk om je dak te vergroenen? Dan kun je je dak ook wit maken. Dit weerkaatst het zonlicht terug, en zorgt dus voor de koeling van je huis.

6. Zet laat in de avond, ‘s nachts en/of vroeg in de ochtend je ramen open (als het kan tegenover elkaar). Heb je zonwering? Haal die dan weer omhoog waar mogelijk, dan tocht het nog beter door. Overdag wil je de ramen liever dichthouden. Omdat je dan geen frisse lucht binnenkrijgt, is het wel belangrijk dat je goed blijft ventileren. Hiervoor heb je mooie systemen, zoals WTW-ventilatie. In tips 8 en 9 gaan we verder in op ventilatie.

7. Warme apparaten kun je beter uit laten, zoals de oven, je gasfornuis of de droger. Ga je binnenkort in een nieuwbouwwoning wonen? Kies dan voor een inductie kookplaat in plaats van een gasfornuis. Duurzamer, en in de zomer minder warm. Daarnaast kun je je kleren dus beter drogen door ze op te hangen.

8. Zorg voor een goed (mechanisch) ventilatiesysteem. Zeker als je overdag de ramen dicht houdt en je woning goed is geïsoleerd, is het belangrijk dat je goed ventileert. Het zorgt voor schone, frisse lucht en houdt de luchtvochtigheid goed op peil. Dit bevordert je wooncomfort en een gezond binnenklimaat. Als je dan je ventilatiesysteem aan zet en de ramen allemaal even opent, dan trekt de frisse wind goed door je hele woning heen. Dat geeft je woning even een ventilatie-boost: een van de vele goede manieren om je huis te koelen.

9. Onder ventilatie, schalen we ook het WTW systeem. Dit systeem zorgt voor frisse luchttoevoer van buiten, en de afvoer van gebruikte lucht binnen. Dit gebeurt allemaal mechanisch. Dit is in zowel de zomer, als de winter een slim en gunstig systeem. Het onttrekt namelijk de warmte/temperatuur van de gebruikte lucht, en voegt die toe aan de lucht die fris van buiten naar binnenkomt. Zo is de lucht op temperatuur als deze binnenkomt, en blijft de temperatuur in je woning zo stabiel mogelijk.

10. Blijf het liefst weg van airco. Waarom? Dit koelt je woning wel, maar draagt absoluut niet bij aan een gezond (binnen)klimaat. Een airco verbruikt erg veel energie, en daarnaast zit er een schadelijke vorm van koudemiddel in. Dit goedje vervuilt de lucht in je huis, en het milieu. Last but not least, is het lastig om met een airco een stabiele temperatuur te creëren in je huis.

 

Hopelijk kun je aan de slag met deze 10 manieren om je huis te koelen. Een echt stabiele temperatuur bereik je vrijwel alleen door aan de slag te gaan met tips 2, 3, 8 en 9. Isoleer je je woning goed, en heb je een koelende warmtepomp inclusief goed ventilatiesysteem? Dan zit jij de komende zomers koel gebakken.

Heb je hulp nodig bij het koelen van je huis? En wil je ook graag een stabiele temperatuur in je woning? We helpen je graag. Plan een ECO intake, of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.