Duurzaam klimaat ventilatie

Ventilatie – RAUM Utrecht

Bij de Cinemec bioscoop is een nieuw circulair paviljoen gerealiseerd naar een ontwerp van Overtreders-W. Het pand is gebouwd voor stichting RAUM. Studio ECO heeft voorzien in de installaties voor ventilatie, verwarming en koeling in het gebouw. Het pand is grotendeels opgebouwd uit gevelpanelen en dakplaten van polycarbonaat. Erg mooi, maar een uitdaging op het gebied van verwarming en koeling door de vele daglichttoetreding en de relatief lage isolatiewaarde.

Slim en gezond ventileren

Om energiezuinig en doeltreffend te voorzien in een comfortabel binnenklimaat is gekozen voor een CO2-gestuurd ventilatiesysteem. Wanneer de CO2-waarde een bepaalde grens bereikt, omdat er bijvoorbeeld veel mensen zijn, gaat de ventilatie aan. Wanneer de lucht weer een gezond niveau heeft bereikt gaan de energiezuinige en stille horeco-ventilatieboxen automatisch weer uit. Doordat het systeem alleen aan slaat wanneer het nodig is wordt veel energie bespaard.

Door het systeem slim te slim vorm te geven is het design van het pand Raum Utrecht te behouden.

 

 

Verwarming en koeling

De verwarming en koeling voor het pand zijn een uitdaging. Dit door de gebouwschil, doordat de ruimte is op te delen in meerdere delen en omdat er geen gas- of houtgestookte systemen (hoge temperatuur) mochten worden toegepast. Door de hoogte van het pand en het gebruik van grote openslaande deuren in het ontwerp hebben we gekozen voor stralingswarmte om de bezoekers direct aan te warmen. Hierdoor hoeft niet de hele ruimte te worden verwarmd om comfort te creëren en daarnaast kunnen deuren open staan zonder dat dit de werking van het systeem negatief beïnvloed.

Naast het plaatsen van hoge temperatuur (HT) stralingspanelen hebben we drie airco units geïnstalleerd, die zowel kunnen verwarmen als koelen met een hoog rendement. Door het plaatsen van meerdere standaard systemen zijn de systemen eenvoudiger opnieuw toe te passen (circulair) en kunnen 1 of meerdere systemen afzonderlijk worden gebruikt. In combinatie met de stralingspanelen is voldoende vermogen om de koudste Nederlandse dagen door te komen. Zowel de lucht wordt dan verwarmd en er is stralingswarmte.

TIP: Zo vraag je de BTW terug >

NIET MEER AFHANKELIJK ZIJN VAN VASTE STROOM EN WIL JIJ AUTARKISCH (OFF THE GRID) WONEN OF WERKEN? WIJ KUNNEN HIER MEE HELPEN. NEEM HIER CONTACT MET ONS OP VOOR EEN VRIJBLIJVENDE VRAAG OF OFFERTE.