Off grid wonen camper

Zonnepanelen – Off grid camper

In generatie Y veranderen steeds meer mensen van het werken op een vaste locatie naar flexplekken. De millennials werken in cafés of in een KantoorKaravaan. Zelfs onderweg werken is mogelijk, en dat was precies onze ambitie toen wij een rijdend huis ontwikkelden. We toverden een Renault Master bus om tot een woonruimte die je overal kan parkeren. En dat met alleen maar off grid systemen: van het watersysteem, tot het elektrasysteem met zonnepaneel, tot de verwarming en het warme water.

 

Onze wensen en behoeften

We hebben eerst bepaald wat onze behoeften waren. Willen we off grid? En voor hoe lang dan? Is het voor een paar weken? Of voor langere tijd? Allemaal belangrijke vragen die bepalen hoe het ontwerp er uit komt te zien.Met eisen zoals ‘voor langere tijd leven in deze bus’ en ‘volledig off the grid gaan’ gingen we aan de slag. Op basis hiervan bepaalden we welke elementen we het best konden toepassen. Dat deden we van het gehele ontwerp van de campervan en betimmering, tot aan alle systemen om de camper off the grid te maken. 

Om off grid te wonen heb je een aantal basisvoorzieningen nodig: elektriciteit, warmte en schoon water. Dat was dus ook de fundering voor het ombouwen van onze bus tot campervan. 

Zonne-energie en elektra

We begonnen met het bepalen van de benodigde hoeveelheid elektriciteit (kWh (kilowattuur)). Dat kun je doen door een lijstje te maken van de apparaten en lampen die jij nodig hebt, met aantallen, het verbruik ervan en hoe lang je ze gebruikt. Hieronder vallen bijvoorbeeld de verlichting, de koelkast en het opladen van je laptop en smartphone. In dit geval kwamen daar nog wat dingen bij zoals de waterpomp, de heater en de ventilator. Wat erg belangrijk is bij het selecteren van systemen of componenten is het energieverbruik, want hier kan je veel op besparen!

Aan de hand van deze berekening hebben we vastgesteld hoeveel accucapaciteit we nodig hebben. Vervolgens bepaalden we welk zonnepaneel en welke laadregelaar nodig is om de accu te voorzien van voldoende stroom. Daarnaast kozen we voor een ingebouwde voorziening die de accu ook kan laden met walstroom (stroom van het net). Verder heeft het zonnepaneel een custom constructie die ervoor zorgt dat het zonnepaneel onder een hoek kan worden gezet, naar beide kanten van de bus. 

Alle installaties en apparaten in onze campervan op een rij:

  • Monokristallijn zonnepaneel van LG – 320 Wp.
  • Victron SmartMPPT.
  • Victron batterijmonitor.
  • 12V accu.
  • 12V koelkast.
  • 12V led verlichting.

Bekijk hier de YouTube video waarin we alles uitleggen over alle installaties in de omgebouwde campervan

Wil je off grid bus bouwen? Wil je leven in een camper?
Bus ombouwen tot camper

 

Verwarming en warm water

De verwarming en warm tapwater bereiding van deze off grid camper gebeuren met een gasgestookte heater. Deze kan het water en de ruimte onafhankelijk van elkaar maar ook tegelijkertijd verwarmen. Het systeem werkt dus op gas, maar kan ook elektrisch functioneren (wanneer we het systeem aansluiten op walstroom). Deze gasfles met LPG kunnen we aan de buitenzijde aansluiten. De keuze voor LPG komt vanwege de inbouwplaats, en daarnaast bespaart het geld. Er kan ook op diesel worden verwarmd, maar dat is een duurder systeem. Daarnaast wilden we koken op gas, waardoor LPG toch nodig was. Wederom is koken op diesel mogelijk, maar zo’n systeem is erg kostbaar. Een andere optie is elektrisch koken, maar in de winterperiode is dat niet haalbaar. Dan wekken we niet genoeg energie op om deze plaat van stroom te voorzien. 

De systemen voor het water en de verwarming op een rij:

  • Truma Combi 4E.
  • Dometic gasstel.

Watervoorziening

De watervoorziening neemt veel ruimte in. Daarom kiezen mensen vaak voor kleine tanks wanneer ze hun bus ombouwen tot camper. Die moet je dan iets vaker bijvullen. Wij hebben ervoor gekozen om een watersysteem te maken onder de bus, zodat deze in de bus geen ruimte inneemt. Probleem opgelost! De tanks zijn hiervoor op maat gemaakt. Zowel de tanks voor het schone als vuile water zitten onder de bus, samen met de pompinstallatie. Met dit systeem kunnen we koud en warm water tappen in de keuken en bij de buitendouche, die we aan de achterzijde hebben geplaatst. 

Hier op een rij wat we voor het watersysteem gebruiken:

  • Custom watertanks.
  • ShurFLO 12V pomp.
  • Dometic spoelbak.
  • Buitendouche.

Wil jij ook reizen en ondertussen werken als een digital nomad? Wij helpen je graag met het ombouwen van je bus tot camper. Voor een ontwerp, advies en installaties ben je bij ons aan het juiste adres. Hier kan je ons vragen stellen of een vrijblijvende offerte opvragen!