Off grid wonen camper

Zonnepanelen – Off grid camper

In generatie Y veranderen steeds meer mensen van het werken op een vaste locatie naar flexplekken. Ze werken in cafes, in een KantoorKaravaan of onderweg. Dit laatste is precies waar studio ECO een rijdend huis voor heeft ontwikkeld. Een Renault Master bus hebben we omgetoverd tot een woonruimte die je overal kan parkeren. Alle systemen in deze bus zorgen er voor dat je volledig off grid kunt gaan. Van het watersysteem, tot het elektrasysteem met zonnepaneel, tot de verwarming en het warme water.

 

Hoe kan je off grid leven in deze bus?

We hebben eerst bepaald wat de behoeften waren. Wil je off grid? En voor hoe lang dan? Is het voor een paar weken? Of voor langere tijd? Allemaal belangrijke vragen die bepalen hoe het ontwerp er uit komt te zien. We hebben namelijk niet alleen de systemen bedacht voor deze off the grid camper, maar het volledige ontwerp inclusief alle betimmering.

 

Met eisen zoals ‘voor langere tijd leven in deze bus’ en ‘volledig off the grid gaan’ zijn we aan de slag gegaan en hebben we bepaald welke elementen we het best konden toepassen.

 

Installaties – Van ontwerp tot realisatie

De basisvoorzieningen voor off grid (autarkisch) wonen: elektriciteit, warmte en schoon water. Daarmee zijn we aan de slag gegaan.

 

Zonne-energie en elektra

Hoeveel elektriciteit ofwel kWh (kilowattuur) hebben we nodig? Dat kun je bepalen door een lijstje te maken van de apparaten en lampen die jij nodig hebt, met aantallen, het verbruik ervan en hoe lang je ze gebruikt. Hieronder vallen bijvoorbeeld de verlichting, de koelkast en het opladen van je laptop en smartphone. In dit geval kwamen daar nog wat dingen bij zoals de waterpomp, de heater en de ventilator. Wat erg belangrijk is bij het selecteren van systemen of componenten is het energieverbruik, hierop kan veel worden bespaard.

Aan de hand daarvan hebben we vastgesteld hoeveel accucapaciteit we nodig hebben en welk zonnepaneel en welke laadregelaar nodig is om de accu te voorzien van voldoende stroom. Daarnaast is een voorziening ingebouwd die er voor zorgt dat we de accu kunnen laden met walstroom ofwel netstroom.

Het zonnepaneel is overigens voorzien van een custom constructie die er voor zorgt dat het zonnepaneel onder een hoek kan worden gezet, naar beide kanten van de bus.

Op een rij:

 • Monokristallijn zonnepaneel van LG – 320 Wp
 • Victron SmartMPPT
 • Victron batterijmonitor
 • 12V accu
 • 12V koelkast
 • 12V led verlichting

Bekijken hier de YouTube video waarin alles wordt uitgelegd over de installaties die in deze bus zijn gemaakt


Wil je off grid bus bouwen? Wil je leven in een camper?

Verwarming en warm water

De verwarming en warm tapwater bereiding van deze off grid camper gebeuren met een gasgestookte heater. Deze kan het water en de ruimte onafhankelijk van elkaar maar ook tegelijkertijd verwarmen. Het systeem werkt dus op gas, maar kan tevens elektrisch functioneren (wanneer wordt aangesloten op walstroom). Deze gasfles met LPG kan aan de buitenzijde worden aangesloten. Er is gekozen voor LPG vanwege de inbouwplaats en economische redenen. Er kan ook op diesel worden verwarmd, maar dat is een duurder systeem. Daarnaast zou er gekookt gaan worden op gas, waardoor dit toch nodig was. En koken op diesel kan, maar zo’n systeem is erg kostbaar. Elektrisch koken kan ook, maar dat is in de winterperiode niet haalbaar.

Op een rij:

 • Truma Combi 4E
 • Dometic gasstel

Water

De watervoorziening neemt veel ruimte in. Daarom wordt er vaak gekozen voor kleine tanks in de camper, die vaker dienen te worden gevuld. Wij hebben er echter voor gekozen ruimte te besparen door een systeem te maken onder de bus. De tanks zijn daarvoor op maat gemaakt. Zowel de tanks voor het schone als vuile water zitten onder de bus, samen met de pompinstallatie.


Er kan koud en warm water worden getapt in de keuken en bij de buitendouche, die aan de achterzijde is geplaatst.

Op een rij:

 • Custom watertanks
 • ShurFLO 12V pomp
 • Dometic spoelbak
 • Buitendouche

 

Interesse?

Wil jij ook reizen en ondertussen werken als een digital nomad? Wij helpen je graag met het ontwikkelen van jouw rijdend huis. Voor een ontwerp, advies en installaties ben je bij ons aan het juiste adres. Hier kan je ons vragen stellen of een vrijblijvende offerte opvragen!