Klimaat

Waarom is goede ventilatie belangrijk?

Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. In veel woningen en bedrijven in Nederland is het binnenklimaat niet op orde doordat vocht en vuil in de lucht onvoldoende wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaat er schimmelvorming. Tevens kunnen er  gezondheidsklachten ontstaan zoals allergieën, irritatie van slijmvliezen en luchtwegproblemen. Door je woning en/of bedrijf goed te ventileren zorg je ervoor dat ‘vuile’ lucht de ruimte verlaat en er een toevoer is van schone lucht. Hiermee zorg je voor een gezond binnenklimaat. Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Er zijn een aantal vormen van ventilatie. In de meeste oude huizen is geen ventilatiesysteem aanwezig. In deze woningen is er sprake van natuurlijke ventilatie door roosters, klepramen, naden en kieren. Wanneer je jouw huis of bedrijfspand goed isoleert is dit niet meer vanzelfsprekend en betekent dit dat er niet altijd voldoende geventileerd wordt voor een gezond binnenklimaat. Ventilatie berekenen is hier zeker een optie en daarmee kunnen wij je helpen. 

Wat doet ventilatie?

Met mechanische ventilatie zorg je ervoor dat er voortdurend ‘schone’ lucht in de woning aanwezig is. Het ventilatiesysteem zuigt namelijk continu de ‘vuile’ lucht uit de woning weg. Ventilatie berekenen kan studio ECO voor jou doen. Schone lucht kan je naar binnen halen door ventilatieroosters en (kiep)ramen. Met balansventilatie regel je niet alleen de afvoer van lucht maar ook de aanvoer. Ook kan je bij balansventilatie gebruik maken van zogenaamde warmteterugwinning. Daarmee win je ongeveer 90% van de warmte die aanwezig is in de afvoerlucht terug. Deze warmte wordt dan overgedragen aan de inkomende verse lucht. Op die manier hoef je minder te stoken en kan je energie besparen.

Raum Utrecht. Energiezuinige installaties circulair gebouw. Om energiezuinig en doeltreffend te voorzien in een comfortabel binnenklimaat is gekozen voor een CO2-gestuurd
ventilatie berekenen

Hoe kunnen wij helpen met de juiste ventilatie voor jouw situatie?

Studio ECO kan advies geven door het vormen van een ontwerp. De plannen worden in kaart gebracht voor de woning in combinatie met de installaties voor verwarming, koeling, tapwater, ventilatie en energie opwekking. Informatie die wordt verzameld en geanalyseerd omvat bouwtekeningen, berekeningen en het pakket met eisen en wensen. We creëren een duidelijk beeld betreffende de energie en comfort behoeften. 

Met een gestructureerde aanpak worden de verschillende opties op een rij gezet voor elk van de installaties. Hieruit komen twee concepten voort. Vervolgens kunnen wij deze concepten toetsen op bijvoorbeeld investering en exploitatie. Dit kan nog uitgebreider door bijvoorbeeld ook te toetsen op functionele en milieutechnische aspecten (optioneel).

Wanneer een concept is gekozen, wordt deze uitgewerkt in concrete installaties (energiebesparende maatregelen) op het gebied van verwarming, koeling, tapwater, ventilatie en energie opwekking. Optioneel kunnen aanvullende systemen worden meegenomen. Het concept kan vervolgens worden getoetst in een EPC en Milieu Prestatie Berekening. Studio ECO kan ook enkel advies geven over ventilatie berekenen en het installeren van de juiste ventilatie.

Wil je een goed klimaat? Je kan vrijblijvend contact met ons opnemen!