Waarom energieneutraal wonen een goede investering is

Je hoort de term steeds vaker: “een energieneutrale woning”. In een energieneutrale woning heb je weinig of geen kosten aan de energie (gas & elektra) die je verbruikt. Je gebruikt geen gas meer in je huis. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n energieneutrale woning? En hoe maak je jouw woning energieneutraal?

 

Energieneutraal betekenis

Energieneutraal wonen is het opnemen van stroom van het net wanneer je het nodig hebt, maar met je zonnepanelen net zoveel stroom terug leveren als je afneemt in een jaar. Je wekt dus net zoveel energie op als je verbruikt.

Hoe krijg je een nul op de meter (NOM) woning?

De maandelijkse kosten die je voor gas hebt verdwijnen wanneer je energieneutraal gaat wonen. Wanneer je geen gas meer gebruikt is het verstandig om je huis op verschillende manieren te verduurzamen. Dit doe je door in elk geval je woning goed te isoleren en te ventileren en vervolgens duurzaam te verwarmen. Je energie kan je duurzaam opwekken met zonnepanelen (elektriciteit) en eventueel een zonneboiler of een combinatie van die systemen. Niet alle opties zijn overal mogelijk, daarom kijken we bij studio ECO altijd samen met de klant naar wat voor pakket er bij jullie huis past.

Je hoort de term steeds vaker: “een energieneutrale woning”. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe maak je jouw woning energieneutraal? Wij vertellen je alles!

Wat kost energieneutraal wonen?

De investering voor energieneutraal wonen kan heel wat inhouden. Wel kan dit eventueel gefaseerd worden aangepakt. Per woning zijn de kosten verschillend, maar houd rekening met in elk geval € 15.000 euro om energieneutraal te wonen. Bij studio ECO maken we een ontwerp voordat we aan de slag gaan met installaties in jouw huis. Hierdoor kan je zelf mee bepalen hoe jouw huis energieneutraal wordt. Lees meer over het ontwerp proces hier.

Zijn hier ook subsidies voor?

Wel eens gehoord van de ISDE subsidie? Deze is er voor duurzame energie. Er zijn verschillende apparaten die onder deze regeling vallen.

  • Warmtepompen

  • Zonneboilers

  • Pelletkachels

  • Biomassaketels

Alle voorwaarden voor het in aanmerking komen van een ISDE subsidie kan je vinden op deze website. Alles over BTW terug vragen op zonnepanelen kan je hier vinden.

Wat betekent dat voor de toekomst?

Al is de investering groot, de kosten nemen drastisch af. Omdat je geen gas- en stroomrekening meer hebt bespaar je al snel € 150 per maand. Ga je off grid, dan ben je helemaal niet meer afhankelijk van een energiemaatschappij. Dat betekent: geen rekening meer. Dit is natuurlijk wel een stapje verder dan energieneutraal wonen. Als je een (groene) lening bent aangegaan voor het verduurzamen van je huis, heb je nog te maken met de aflossing van die lening. Echter wordt je huis meer waard wanneer je voor energieneutraal gaat. Dat is een heel groot pluspunt.

 

‘De Nederlandse overheid heeft als doel gesteld dat alle nieuwe woningen die na 2020 gebouwd worden energieneutraal moeten zijn. Veel gemeenten hebben voor bestaande woningen een doelstelling opgesteld om deze na 2035 volledig energieneutraal te maken.’ Bron: greenhome.nl

Je hoort de term steeds vaker: “een energieneutrale woning”. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe maak je jouw woning energieneutraal? Wij vertellen je alles!

Plan een schouwing voor jouw huis

Omdat elk huis anders is moet er rekening worden gehouden met welke systemen het beste werken voor jouw huis. Daarom doet studio ECO altijd een schouwing op locatie.

 

Wil je eens van gedachten wisselen met studio ECO over jouw huis? Mail of bel ons en dan maken we graag een afspraak.