Engineering

Duurzame installaties: wij helpen je met de Engineering

Als je jouw woning gaat verduurzamen met installaties, wil je niet voor verrassingen komen te staan. Door alle stappen goed uit te denken en tekenen in het engineeringsproces, nemen wij je zorgen voor je weg. Wij maken technische schema’s en installatietekeningen voor de installateurs en een visualisatie waar gewenst. Zo weet jij precies waar je aan toe bent, en kan de uiteindelijke installatie straks vlekkeloos verlopen.

Wat heb je nodig?

We kijken naar jouw unieke situatie: welke informatie hebben we nog nodig, om technisch advies uit te brengen en de installatie soepel te laten verlopen? Een technische detaillering en installatietekeningen zijn vereisten voorafgaand aan de installatie, maar we helpen je ook graag met verschillende berekeningen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Warmteverliesberekening
 • BENG berekening (voormalige EPC berekening)
 • Milieuprestatieberekening
 • Thermografische foto’s
 • Ventilatieberekening

Met deze tools onderzoeken we verschillende aspecten van je object. Deze resultaten dragen bij aan de betrouwbaarheid van ons advies rondom de benodigde installaties. De uitkomsten kunnen ook bepalend zijn voor de technische detaillering en installatietekeningen. Heb je (een van) deze berekeningen al? Dan hoeven wij deze natuurlijk niet meer uit te voeren, en ontvangen we de uitkomsten graag.

Technische detaillering

Tijdens de technische detaillering bepalen we precies waar de installatie aan moet voldoen en uit welke componenten de installatie bestaat. Dit doen we voor de volgende duurzame installaties:

 • Warmtepompsystemen – lucht/water, water/water en in combinatie met PVT-panelen
 • Mechanische afzuiging en balansventilatie (met WTW)
 • Zonnestroomsystemen
 • Elektrische installaties

Ook deze installaties nemen we optioneel mee in de technische detaillering:

Installatietekeningen

Installatietekeningen brengen we in kaart waar systemen worden geïntegreerd en maken we inzichtelijk wat eventuele (bouwkundige) aandachtspunten zijn. Zo komen de aannemer en installateur niet voor verrassingen te staan en is alles goed op elkaar afgestemd. Dit resulteert in een soepele realisatie zonder onverwachte kosten.

Wij maken installatietekeningen voor:

 • Verwarming en koeling met vloer- en wandverwarming, convectoren en radiatoren
 • Warm en koud tapwater
 • Riolering, hemelwaterafvoer en grijs water
 • Mechanische afzuiging en balansventilatie
 • Elektra, zonne-energie en verlichting

Visualisatie

Wanneer installaties in het zicht komen, wil je mogelijk weten hoe dit er uit komt te zien. We kunnen inzichtelijk maken hoe de installaties er uit komen te zien. Dit doen we aan de hand van 2- en 3D impressies.

Omgeving en energie

De duurzame installaties in je woning voorzien je van de energie die nodig is voor de verwarming en eventuele koeling van je huis. Maar invloeden van buitenaf, zoals zoninstraling, wind en neerslag, kunnen zorgen voor temperatuurschommelingen in je woning. Dit kan resulteren in hele warme dagen in de zomer, en hele koude dagen in de winter. Naast dat dit niet comfortabel is, zorgen deze schommelingen ervoor dat de installaties meer en harder moeten werken, en dus meer energie verbruiken.

Gelukkig kan je de temperatuur goed stabiel houden door ook te kijken naar de directe omgeving en thermische schil van je woning. Hiermee kunnen we de invloeden van buitenaf beperken. Het resultaat is een hoger wooncomfort, een lagere energierekening en een installatie die minder hard hoeft te werken, en dus kleiner kan zijn. In deze fase werken we uit welke maatregelen kunnen worden getroffen, hoe deze er zien en welke impact deze hebben. Deze maatregelen richten zich op de bouwfysica van het huis, de directe omgeving van de woning en de weersinvloeden.

 • De bouwfysische eigenschappen die we analyseren zijn de vloer, gevel- en dakoppervlakken, inclusief ramen en deuren. Daarnaast kijken we naar isolatiematerialen en -waardes.
 • De directe omgeving bestaat uit elementen als verhardingen, bomen en beplanting en zelfs water.
 • Weersinvloeden die we analyseren zijn zonnewarmte, wind en neerslag.

 

Laat je duurzame installaties vlekkeloos verlopen

Wil je samen met ons engineeren? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

 

Heb je nog een partij nodig die de duurzame installaties vervolgens realiseert? Dan ben je ook daarvoor bij ons aan het juiste adres.