Installatie Ontwerp

Duurzame installaties: start met het Installatie Ontwerp

Heb je al een Energie Ontwerp voor je (woon)ruimte? Dan is een Installatie Ontwerp de logische vervolgstap. Als je jouw woning gaat verduurzamen met installaties, wil je niet voor verrassingen komen te staan. Met dit Installatie Ontwerp nemen wij je zorgen voor je weg. Op basis van het Energie Ontwerp maken we technische schema’s en installatietekeningen voor de installateurs, een visualisatie waar gewenst en een duidelijke kostenraming. Zo weet jij precies waar je aan toe bent, en kan de uiteindelijke installatie straks vlekkeloos verlopen.

duurzame energie

Fase 1 – Omgeving en energie

De duurzame installaties in je woning voorzien je van de energie die nodig is voor de verwarming en eventuele koeling van je huis. Maar invloeden van buitenaf, zoals zoninstraling, wind en neerslag, kunnen zorgen voor temperatuurschommelingen in je woning. Dit kan resulteren in hele warme dagen in de zomer, en hele koude dagen in de winter. Naast dat dit niet comfortabel is, zorgen deze schommelingen ervoor dat de installaties meer en harder moeten werken, en dus meer energie verbruiken.

Gelukkig kan je de temperatuur goed stabiel houden door ook te kijken naar de directe omgeving en thermische schil van je woning. Hiermee kunnen we de invloeden van buitenaf beperken. Het resultaat is een hoger wooncomfort, een lagere energierekening en een installatie die minder hard hoeft te werken, en dus kleiner kan zijn. In deze fase werken we uit welke maatregelen kunnen worden getroffen, hoe deze er zien en welke impact deze hebben. Deze maatregelen richten zich op de bouwfysica van het huis, de directe omgeving van de woning en de weersinvloeden.

 • De bouwfysische eigenschappen die we analyseren zijn de vloer, gevel- en dakoppervlakken, inclusief ramen en deuren. Daarnaast kijken we naar isolatiematerialen en -waardes.
 • De directe omgeving bestaat uit elementen als verhardingen, bomen en beplanting en zelfs water.
 • Weersinvloeden die we analyseren zijn zonnewarmte, wind en neerslag.

 

Fase 2 – Technische detaillering

In deze fase bepalen we precies waar de installatie aan moet voldoen en uit welke componenten de installatie bestaat. Dit doen we voor de volgende duurzame installaties:

 • Warmtepompsystemen – lucht/water, water/water en in combinatie met PVT-panelen
 • Mechanische afzuiging en balansventilatie (met WTW)
 • Zonnestroomsystemen
 • Elektrische installaties

Ook deze installaties nemen we optioneel mee in de technische detaillering:

 • CV-houtkachel installaties
 • (Helofyten)filtersystemen
 • (Off grid) zonnestroomsystemen

 

Fase 3 – Installatietekeningen

In fase 2 werken we de installatietekeningen uit. In deze tekeningen brengen we in kaart waar systemen worden geïntegreerd en maken we inzichtelijk wat eventuele (bouwkundige) aandachtspunten zijn. Zo komen de aannemer en installateur niet voor verrassingen te staan en is alles goed op elkaar afgestemd. Dit resulteert in een soepele realisatie zonder onverwachte kosten.

Wij maken installatietekeningen voor:

 • Verwarming en koeling met vloer- en wandverwarming, convectoren en radiatoren
 • Warm en koud tapwater
 • Riolering, hemelwaterafvoer en grijs water
 • Mechanische afzuiging en balansventilatie
 • Elektra, zonne-energie en verlichting

 

Fase 4 – Kostenraming

In de kostenraming worden alle kosten inzichtelijk gemaakt van de installatie. Zo weet je precies waar je wat voor betaald. Omdat wij zelf ook duurzame installaties realiseren, kunnen we goed bepalen wat de installaties voor jou gaan kosten. Hierbij mag je er vanuit gaan dat we materialen en systemen van hoge kwaliteit gebruiken en goed installeren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Wel zo fijn en handig voor bijvoorbeeld je hypotheek.

 

Optioneel – Visualisatie

Wanneer installaties in het zicht komen, wil je mogelijk weten hoe dit er uit komt te zien. We kunnen inzichtelijk maken hoe de installaties er uit komen te zien. Dit doen we aan de hand van 2- en 3D impressies.

 

Laat je duurzame installaties vlekkeloos verlopen

Wil je mogelijk een Installatie Ontwerp door ons laten maken? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

 

Heb je nog een partij nodig die de duurzame installaties vervolgens realiseert? Dan ben je ook daarvoor bij ons aan het juiste adres.