Blog

Waarom studio ECO met optimizers werkt

In deze blog leg ik je uit waarom wij alleen nog met optimizers werken en waarom dit volgens studio ECO de beste keuze is. Het heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen. We werken momenteel alleen met het systeem van SolarEdge en specialiseren ons hier in. Laten ik je meer vertellen over de voordelen. 

 

Ik ga je vijf redenen geven om voor optimizers te kiezen. Deze optimizers zitten achter je zonnepanelen en zorgen er voor dat de panelen onafhankelijk van elkaar werken. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen die hieronder voor je zijn uitgewerkt. 

   

Gericht op de toekomst

Wanneer je een systeem koopt van SolarEdge met optimizers, dan ben je voorbereid op de toekomst. Door de optimizers is het namelijk mogelijk een paneel, mocht dat onverhoopt stuk gaan, te vervangen door een paneel met andere specificaties. Waarom is dit belangrijk? Omdat zonnepanelen zich ontwikkelen en er bijvoorbeeld over acht jaar panelen zijn met een hoger vermogen. Deze panelen hebben andere specificaties. Bij een string omvormer systeem is het niet mogelijk dit paneel zomaar te vervangen. Wanneer een optimizer wordt toegepast werkt elk paneel echter onafhankelijk. Dan is er dus zonder problemen een ander paneel te plaatsen.

Een ander voordeel is dat SolarEdge elk paneel individueel monitort via de optimizer. Zo is dus te zien wat elk paneel opwekt. Afwijkingen zijn hierdoor dus ook eenvoudig inzichtelijk te maken en een eventueel defect wordt snel gevonden.

Andere voordelen zijn dat SolarEdge allerlei randapparatuur ontwikkelt voor het SolarEdge systeem zoals smartplugs, thuisaccu’s (ook driefase in de toekomst) en een laadsysteem voor je elektrische auto. En dit is allemaal te bedienen en te managen vanuit één app.

Lange garantie

Standaard zit op de omvormer een garantie van 12 jaar en deze is uit te breiden naar 25 jaar. Dat zegt iets over de bouwkwaliteit. De optimizers hebben standaard zelfs een garantie van 25 jaar. Dit is vergelijkbaar met de levensduur van een zonnepaneel.

Veiligste systeem op de markt

Het SolarEdge systeem is heel veilig. Dat komt namelijk door parellel schakelen van de zonnepanelen door de optimizers. De panelen staan niet rechtstreeks in een string, waarbij het voltage van de panelen samen kan oplopen tot wel 1000V. SolarEdge reguleert het voltage (ook voor een optimale opbrengst) en zal bij een eventuele storing of bij het afschakelen van het systeem het voltage van de optimizers terug brengen naar 1V per optimizer. Dat betekent dat er op dat moment een maximale spanning is van 1 paneel, wat circa 40-50V is. Een spanning die niet, zoals 1000V, levensgevaarlijk kan zijn. Wel zo handig bij onderhoud of bijvoorbeeld bij een brand. Dit kan voor de brandweer doorslaggevend zijn om jouw huis te blussen of het uit te laten branden. Ook verwachten we dat verzekeringen dit soort veiligheidssystemen meer gaan waarderen (lees: lagere premie).

Hoogste opbrengst per paneel

Doordat de zonnepanelen parallel zijn geschakeld door middel van de optimizers, worden ze niet negatief door elkaar beïnvloed. De zonnepanelen beïnvloeden elkaar alleen positief, de optimizers reguleren namelijk het voltage. Hoe meer zonnepanelen er in een string zitten, des te makkelijker de benodigde spanning wordt behaald. Hierdoor werkt het SolarEdge systeem bij minder zonlicht dan een systeem met micro omvormers. Hier werken de zonnepanelen volledig onafhankelijk.

Eenvoudig en voordelig uitbreidbaar

Wil je nu een aantal zonnepanelen die aansluit bij je huidige verbruik? Maar in de toekomst kies je misschien wel voor een warmtepomp systeem in plaats van je CV-ketel? Of je denkt na over een elektrische auto? Dan is het handig meer zonnestroom beschikbaar te hebben. Maar nu heb je het nog niet nodig. Hoe pak je dat aan? Bij studio ECO denken we op dit gebied met je mee. We kijken naar de behoefte die je nu hebt en welke plannen je hebt voor de toekomst. Daarmee doe je nu een goede investering die past bij je behoefte, maar ben je voorbereid op je toekomstplannen. Het kan dan zo zijn dat we een wat grotere omvormer adviseren. Nu een kleine meerinvestering, straks een grote besparing. Je kunt dan moeiteloos een aantal zonnepanelen extra aansluiten. Studio ECO helpt jou dus vooruit te kijken.

De meest belangrijke redenen voor ons op te kiezen voor SolarEdge zijn:

  • Gericht op de toekomst
  • Lange garantie
  • Veiligste systeem op de markt
  • Hoogste opbrengst per paneel
  • Eenvoudig en voordelig uitbreidbaar

Studio ECO werkt momenteel alleen met het systeem van SolarEdge en wij specialiseren ons hier in. Drie van onze installateurs zijn bijvoorbeeld ‘SolarEdge Advanced’ gekwalificeerd om uitgebreide analyses uit te voeren en eventuele technische problemen op te lossen.

Ben je geïnteresseerd in het verduurzamen van je huis, maar weet je niet welk systeem het beste bij je past? Neem dan gerust contact met ons op