Off the grid wonen. Wat betekent dat precies?

Er is een nieuwe trend ontstaan in de maatschappij, namelijk off the grid leven. Een enorm mooi initiatief, maar er komen wel veel vragen bij kijken. Want wanneer je leef je ‘off the grid’, ook wel autarkisch wonen genoemd?  Hoe kan je zo leven en wat komt er allemaal bij kijken? Op al die vragen hebben wij van studio ECO een antwoord.

 

Wat is living off the grid?

Remote living, oftewel autarkisch wonen, betekent leven op een plek in de natuur ver weg van de bewoonde wereld. Met de bewoonde wereld bedoelen we een stad, een dorp of een woonwijk. Wanneer je vroeger in de natuur ging leven moest je veel zelf regelen, zoals hout om je huis warm te houden en water bij de supermarkt halen om het te drinken. Tegenwoordig is dit niet meer zo omdat er moderne systemen zijn waardoor we water kunnen verwarmen, water kunnen reinigen en het huis warm kunnen maken zonder daar hout voor te hoeven stoken. Je kan dan ook leven waar je wilt. Tegenwoordig worden er opvallende architectonische hoogstandjes gebouwd die zowel luxe als comfort bieden. Autarkisch wonen kan op verschillende plekken, zoals afgelegen in een verlaten weiland of zelfs op het water. 

Waar moet je beginnen?

Wanneer je off grid wil leven kan je beginnen met de volgende stappen:

  1. Zoek een plek waar je mag wonen in de natuur en ga na wat de regels zijn van het wonen daar. Hier vind je een aantal plekken waar dit in Nederland is toegestaan of waar iets ontwikkeld wordt.
  2. Bepaal in wat voor constructie je wilt wonen. Een Indigo woning, Hermit House, tiny house of misschien wel een (camper)bus.
  3. Denk na over het design. Wat wil je kwijt in deze woning en hoe wil je het opzetten?
  4. Dit is het punt waar je na moet gaan denken over installaties. Water, elektriciteit, warmte. Hier kunnen wij je natuurlijk mee helpen.

Off grid leven alles wat je er over moet weten. Remote living betekent leven op een plek in de natuur ver weg van de bewoonde wereld. Met de bewoonde wereld bedoelen we een stad, een dorp of een woonwijk. Wanneer je jaren geleden in de natuur ging leven moest je veel zelf regelen zoals hout om huis warm te houden en water wat bij de supermarkt halen om het te drinken. Tegenwoordig is dit niet meer zo omdat er moderne systemen zijn waardoor we water kunnen verwarmen, water kunnen reinigen en het huis warm kunnen maken zonder daar hout voor hoeven te stoken. Je kan dus leven waar je dan ook wilt.

Hoe pak je dit aan?

Waar je aan moet denken voordat je autarkisch gaat wonen is dat je moet gaan minimaliseren in spullen. Die geeft een lekker opgeruimd gevoel en daarnaast zie je de waarde van spullen echt terug die je gebruikt. Ga op zoek naar een plekje waar je graag zou willen gaan wonen, en maak voor die plek een plan van aanpak. Het is namelijk een grote onderneming om deze droom werkelijkheid te laten worden. 

 

Lees hier welk zonne-energie systeem jij nodig hebt voor jouw huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.