4x autarkisch (off grid) wonen op de mooiste plekken

Tiny houses, zelf omgebouwde campervans en andere toffe off grid woningen. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker voorbij komen op Instagram, hippe blogs en zelfs het nieuws. Mooie initiatieven met veel potentie. We zetten er een paar voor je op een rij om je te inspireren. En je leert ook meteen welke installaties er voor deze alternatieve woningen nodig zijn.

Wij zochten een paar vette projecten voor je uit. Mocht je een project missen, laat het ons dan even weten. Wij vullen dit lijstje graag aan!

Campervan The Rolling Home

Ze hebben meerdere toffe boeken geschreven, een eigen magazine en een goed lopend Instagram account. Met hun vintage Volkswagen bus (1996 T4 Transporter) reizen Lauren & Calum uit de UK heel Europa rond, terwijl ze hierin volledig off grid wonen. Inmiddels bouwen ze meerdere autarkische campervans voor anderen en verhuren ze de rijdende woningen. 

Hun eigen campervan heeft geen toilet aan boord. Maar ze gebruiken wel verschillende systemen voor elektriciteit, verwarming en water. 

  • Een zonnepaneel met accu systeem zorgt voor de elektriciteit.
  • Ze hebben een filter voor het drinkwater, dat ze opvangen door regen? 
  • Van dat water kunnen ze ook douchen onder hun ingebouwde buitendouche. 
  • De warmte in de campervan wekken ze op met een standkachel.
  • Om te koken gebruiken ze een gasfles.

Zelf bouwden wij ook een off the grid campervan. Lees hier alles over de studio ECO bus!

Off grid wonen op een berg

Snowboarder Mike Basich heeft een mooi en volledig autarkisch huisje ontworpen. Hij woont bovenop een berg waar het bijna heel het jaar sneeuwt. Daar kan hij het gehele jaar precies doen waar zijn hart ligt: snowboarden! Zijn huis is 21 vierkante meter en dat is dan ook alles wat hij nodig heeft. Daarnaast heeft hij buiten een hottub waarin hij heerlijk kan badderen. Deze hottub wordt warm gehouden door hout. Hij verwarmt zijn huis verder met de oven, maar ook de grote glazen ramen zorgen ervoor dat de warmte van de zon binnenkomt. Dat is pas echt off grid wonen. 

Zij huis heeft hij gebouwd met stenen die hij in de omgeving vond en hij heeft specifiek naar het weer gekeken om zo de beste plek voor zijn huis te bepalen. Hij gebruikt de volgende systemen:

  • Met de houtkachel stookt hij zijn huis warm, kookt hij en kan hij warm douchen.
  • Een 200 liter watertank (deze bevindt zich onder het huis, omdat het daar niet vriest). 
  • Een 12 volt systeem voor het opladen van apparatuur.
  • De zonnepanelen met accu’s zorgen voor stroom.
  • En de lekkere hottub warmt zich op basis van hout.

In deze video hieronder vertelt Mike meer over zijn avontuur en de tiny house.

Slapen onder de sterren

Deze kleine huisjes zijn gebouwd in de vorm van een glazen iglo. Zo kan je avonds naar de mooie sterrenhemel kijken en misschien zelfs wel een glimp van het noorderlicht opvangen! Je vindt ze in Finland bij het Kakslauttanen Arctic Resort. Het gehele project is gebouwd met duurzame materialen. Hier hebben ze zelfs prijzen mee in de wacht gesleept. Daar verbazen wij ons niet over. Maar hoe worden deze te gekke huisjes voorzien in elektra en warmte?

In tegenstelling tot de andere huisjes in dit artikel, zitten deze mooie verblijven vast op een elektra aansluiting en water aansluiting. Deze kleine huisjes zijn dus niet autarkisch (off grid). Maar mocht je een bijzonder verblijf zoeken in de Arctic Wilderness en onder de sterren willen slapen, dan is dit the place to be!

Je ziet ze regelmatig voorbij komen op blogs zoals bedrock en roomed. Autarkisch wonen, tiny houses of campervans. Welke systemen maken het mogelijk?
Bron: Kakslauttanen Arctic Resort

Hermit House

Dit mooie huisje, ontworpen door Woonpioniers, staat gewoon in de Nederlandse bossen van Ermelo! Niemand bewoond de tiny house permanent, maar je kan de autarkische levensstijl even ervaren door het huisje te huren via Natuurhuisje. Wij installeerden de off grid systemen voor Hermit House.

Een Panasonic HIT zonnepaneel zorgt voor de elektriciteit. Mocht er even niet genoeg zonne-energie opgewekt kunnen worden, dan zorgen accu’s en een slimme regeling ervoor dat het systeem overschakelt naar de netstroom. Hierdoor is de woning bijna volledig autarkisch (off grid). Door het systeem ook aan te sluiten op de aanwezige stroomvoorziening kan het systeem klein blijven. Je hebt dan namelijk geen accu nodig om de energie in op te slaan.

Je ziet ze regelmatig voorbij komen op blogs zoals bedrock en roomed. Autarkisch wonen, tiny houses of campervans. Welke systemen maken het mogelijk?
Bron: Hermit House – Woonpioniers

 

Meer weten over hoe studio ECO autarkisch wonen mogelijk maakt? Wij helpen je graag.