4 X autarkisch wonen op de mooiste plekken

Je ziet ze regelmatig voorbij komen op Instagram, blogs zoals bedrock en roomed en je ziet ze zelfs in het nieuws. Autarkisch wonen, tiny houses of campervans. Maar wat voor systemen maken het mogelijk om deze prachtige projecten comfortabel te gebruiken? Daarmee bedoelen wij verwarming, warm water en elektriciteit. Omdat wij hier zelf ook nieuwsgierig naar waren hebben we het uitgezocht en geven wij advies hoe jij dit kan toepassen.

Wij zochten een paar vette projecten voor je uit. Mocht je een project missen laat het ons dan even weten. Wij vullen dit lijstje graag aan!

Campervan The Rolling Home

Ze hebben een te gek boek, een eigen magazine en een goed lopend Instagram account. Ze hebben door heel Europa rondgereden met hun vintage bus een Volkswagen 1996 T4 Transporter waarin zij autarkisch wonen. Momenteel zijn ze een nieuwe bus aan het bouwen. Hun campervan is volledig off the grid. Echter hebben ze geen toilet en douche aan boord. Maar welke systemen gebruiken ze voor warmte? En waar halen ze hun drinkwater vandaan?

  • Zonnepaneel met accu systeem
  • Filter voor drinkwater
  • Buitendouche
  • Warmte met standkachel
  • Koken op gasfles

Wil je meer weten welke systemen jij in je camper bus kan gebruiken? Lees dan hier alles over de studio ECO bus.

Autarkisch wonen op een berg

Dit huis is ontworpen door snowboarder Mike Basich. Hij woont bovenop een berg waar het bijna het gehele jaar sneeuwt zodat hij zijn passie voor snowboarden het gehele jaar kan doorzetten. Zijn huis is 21 vierkante meter en dat is dan ook alles wat hij nodig heeft. Daarnaast heeft hij buiten een hottub waarin hij heerlijk kan badderen. Deze hottub wordt warm gehouden door hout. Hoe kan het ook anders! Hij verwarmt zijn huis verder met de oven, maar ook de grote glazen ramen zorgen ervoor dat de warme zon binnenkomt. Dat is pas echt autarkisch wonen. 

Zij huis heeft hij gebouwd met stenen die hij in de omgeving vond en hij heeft specifiek naar het weer gekeken om zo de beste plek voor zijn huis te bepalen. Hij gebruikt de volgende systemen:

  • Houtkachel om huis mee warm te stoken, gebruikt hij ook voor koken en voor warm water om te douchen
  • 200 liter watertank (deze bevindt zich onder het huis want daar vriest het niet)
  • 12 volt systeem voor opladen van apparatuur
  • Zonnepanelen met accu’s voor stroom
  • Hottub op hout

Slapen in een Iglo in Finland 

Deze kleine huisjes zijn gebouwd in de vorm van een iglo zodat je avonds naar de mooie sterrenhemel kan kijken. Je kan ze vinden in Finland bij het Kakslauttanen Arctic Resort. Het gehele project is gebouwd met duurzame materialen, waarvoor ze zelfs prijzen in de wacht hebben gesleept. Daar verbazen wij ons niet over. Maar hoe worden deze te gekke huisjes voorzien in elektra en warmte?

Ze zitten vast op een elektra aansluiting en water aansluiting. Deze kleine huisjes zijn namelijk niet autarkisch maar ze zien er wel super vet uit!

Je ziet ze regelmatig voorbij komen op blogs zoals bedrock en roomed. Autarkisch wonen, tiny houses of campervans. Welke systemen maken het mogelijk?
Bron: Kakslauttanen Arctic Resort

Hermit House

Dit huisje met geweldige design staat gewoon in Nederland, weliswaar in de bossen van Ermelo. Er wordt niet permanent in gewoond, maar je kan hier voor een paar dagen autarkisch wonen als je het huurt via natuurhuisje.nl. Het systeem van Hermit House was makkelijk te ontdekken omdat wij die namelijk zelf hebben gebouwd. Systemen die we hier hebben gebruikt zijn:

Een Panasonic HIT zonnepaneel in combinatie met accu’s en een slimme regeling die er voor zorgt dat op de reeds aanwezige netstroom wordt overgeschakeld als de accu leeg is. Hierdoor kan bijna alles off grid worden gedaan en creëert dit bewustzijn bij de bezoeker. Door het systeem aangesloten te laten zijn op de reeds aanwezige stroomvoorziening kon het systeem wel klein blijven.

Je ziet ze regelmatig voorbij komen op blogs zoals bedrock en roomed. Autarkisch wonen, tiny houses of campervans. Welke systemen maken het mogelijk?
Bron: Hermit House – Woonpioniers

 

Meer weten over hoe studio ECO projecten zoals deze aanpakt? Wij helpen je graag. Je kan ons hier mailen en bellen.