Alles wat je moet weten over zonne-energie

Je ziet ze steeds vaker liggen op huizen: zonnepanelen. Energie die je krijgt van de zon om daar mee apparaten te laten werken in je huis. Een geweldige uitvinding waar we in de toekomst alleen maar meer van gaan horen.

Wil jij ook zonnepanelen op je huis maar weet je niet waar je moet beginnen? Wat is de investering en wanneer heb je deze terugverdiend? Doe ik het alleen voor de natuur of heeft het voor mij als koper ook voordelen? Maakt het je huis meer waard of juist minder? Welke systemen zijn goed en wat is het verschil? Er zijn natuurlijk ontzettend veel vragen die je kan stellen bij het aanschaffen van zonnepanelen. In dit artikel vertellen wij je alle ins and outs.

Waarom zonnepanelen een goed idee zijn 

  1. Meerwaarde van je huis
  2. Help mee aan een duurzame toekomst
  3. Veel hoger rendement (boven de 10%) op je spaargeld dan op de bank (0,1% of zelfs negatief)
  4. Je gaat bewuster om met energie omdat je kan zien hoeveel watt je zonnepanelen opleveren 
  5. Je beïnvloedt je omgeving op een positieve manier

 Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Dit is afhankelijk van wat je gebruikt. Een gemiddeld gezin heeft aan zo’n 12 tot 16 zonnepanelen voldoende om alle stroom op te wekken die ze gebruiken wanneer verwarming gebeurd met een gasketel. Wordt er verwarmd met een warmtepomp, dan heb je er meer nodig om alle stroom op te wekken die je gebruikt. Er zijn mooie systemen van bijvoorbeeld Triple Solar die warmtepompen slim combineren met zonnepanelen. Studio ECO zorgt voor de installatie van systemen zoals deze.

zonnepanelen op je huis.

Wat is het beste systeem?

Dat is afhankelijk van de situatie. Heb je bijvoorbeeld schaduw op je dak? Kies dan voor een slim systeem zoals dat van SolarEdge. Elk paneel wekt dan onafhankelijk zijn energie op. Dit is een systeem met zogenaamde optimizers. Ook kun je de opbrengst vervolgens per paneel in de gaten houden.

Heb je geen schaduw, dan volstaat vaak een standaard string omvormer van bijvoorbeeld GoodWe of het Duitse SMA.

Ook is er een systeem te krijgen van Enphase, welke werkt met micro omvormers. Deze systemen zetten de gelijkstroom van de zonnepanelen op het dak direct om naar 230V. Een voordeel van dit systeem is dat het eenvoudig uitbreidbaar is.

Heb je meerdere dakvlakken en/of dakhoeken?

Zorg dan dat je omvormer hiervoor geschikt is. Per dakvlak heb je een zogenaamde MPPT nodig, die zorgt dat er zo veel mogelijk stroom wordt opgewekt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de omvormer goed aansluit bij het aantal panelen. Zorg dan ook dat je deskundig advies inwint (wij helpen je hier graag bij), zodat je zo veel mogelijk rendement haalt uit de zon, en uit je spaargeld natuurlijk.

Wat heb je in je huis nodig voor het aansluiten van zonnepanelen?

  1. Een veilige meterkast
  2. Een vrije groep in je meterkast
  3. Ruimte op je platte of schuine dak

Kan ik al mijn energie van zonnepanelen krijgen (en dus van het net af)?

Ja, in principe kan dat. Maar dat is niet altijd de voordeligste of meest duurzame oplossing. Hiervoor zijn namelijk accu’s nodig om de energie op te slaan. Daarnaast is het zo dat in de winterperiode relatief weinig zonnestroom wordt opgewekt, terwijl er dan juist vaak meer stroom nodig is. Dat zou betekenen dat je heel veel stroom op moet slaan van de zomer voor de winter. Dit is juist erg prijzig en niet duurzaam. In Nederland kunnen we stroom terug leveren aan het net en dit verrekenen met de stroom die we afnemen (salderen). Op die manier gebruik je dus eigenlijk het net als buffer en kan je de opgewekte stroom (op jaarbasis) dus afstemmen op je jaarverbruik.

Natuurlijk zijn er mogelijkheden om helemaal ‘off the grid’ te gaan, maar dan is dit vaak in combinatie met een (diesel)generator. Dit is ook weer niet erg duurzaam of voordelig. In bepaalde situaties (zoals ver van de bewoonde wereld) is het wel de beste optie. Denk dan bijvoorbeeld aan een tiny house of cabin.

Moet ik stroom terug leveren?

Je kunt ook de stroom die je op dat moment niet gebruikt (en dus zou terug leveren aan het net) opslaan in een batterij van bijvoorbeeld je elektrische auto of Tesla PowerWall. Vervolgens gebruik je die stroom weer alvorens stroom van het net af te nemen. Zo lever je niet terug. Dit kan interessant zijn wanneer de salderingsregeling wordt versoberd. En die plannen liggen er. De toekomst voor thuis batterijen en smart grids is dan ook groot. Studio ECO volgt de ontwikkelingen op de voet en levert ook systemen met thuis accu’s.

Meer weten over hoe studio ECO projecten zoals deze aanpakt? Wij helpen je graag. Je kan ons hier mailen en bellen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.