5 X hier kan je in Nederland off grid wonen

Nederland heeft 17 miljoen inwoners en is een van de kleinste landen van Europa. Je kunt je wel bedenken dat dit land aardig vol gebouwd is. Hier en daar zijn nog prachtige stukken natuur natuurlijk. Maar mogen we daar ook wonen? Wanneer je off grid woont wil je naar ons weten graag in de natuur wonen. Waar mag in Nederland in een tiny home wonen? En zit je dan echt in de natuur in Nederland? Kan je zomaar een tiny home bouwen? Wij zochten het voor je uit.

Het realiseren van je off grid wonen droom is in Nederland helaas niet zo makkelijk als in Amerika, maar we hebben vijf super tips voor je op een rij gezet waardoor je een stapje dichterbij je droom komt. Tiny home bouwen? Begin met deze stappen.

1. Ga in gesprek met jouw gemeente

Wil jij een tiny home bouwen? Jouw gemeente wil graag weten wat jouw plannen zijn en of zij hierin wat kunnen betekenen. Misschien heeft jouw gemeente nog ergens een stukje grond wat zij voor tiny housing willen inrichten. Heb dus een plan klaar met hoe je wilt wonen en hoe je dit wilt gaan realiseren en ga het gesprek aan met de gemeente waar je wilt wonen. 

2. ‘Vaste’ off grid locaties

Er zijn een paar locaties in Nederland waar al off grid woningen staan, maar deze zijn schaars. Ze zeggen ook wel: hoe minder groot, hoe meer regels en dat geldt zeker voor Nederland. Tiny Home van Marjolein is bijvoorbeeld zo’n uitzondering, samen met de Hermit House in Ermelo.

Off grid wonen. Wat houdt dat nou precies in? >

3. Vraag het aan de boer

Je kan natuurlijk ook bij boeren aankloppen die veel land hebben, maar wees je er wel van bewust dat je dan tussen het boerenleven zit. Wellicht zou je een stukje land van de boer kunnen pachten. Echter zijn hier ook weer veel regels aan verbonden.

Nederland heeft 17 miljoen inwoners en is een van de kleinste landen van Europa. Hierbij kun jij je wel bedenken dat dit land aardig vol gebouwd is. Hier en daar zijn nog prachtige stukken natuur natuurlijk. Maar mogen we daar ook wonen? Wanneer je off grid woont wil je naar ons weten graag in de natuur wonen. Maar waar mag dit? En zit je dan echt in de natuur in Nederland? Wij zochten het voor je uit. We hebben vijf super tips voor je op een rij gezet waardoor je een stapje dichterbij je off grid wonen droomt komt. Want het realiseren van deze droom is in Nederland helaas niet zo makkelijk als in Amerika. 
Tiny home bouwen

4. Kijk op de website van Tiny Findy

Op dit platform kan je vinden waar een stukje grond beschikbaar is voor jouw tiny home. Daarnaast kan je ook tiny homes vinden die gelijk klaar zijn voor gebruik. Houd er wel rekening mee dat gemeenten bijna geen grond beschikbaar hebben. Soms kan je wel kans maken op een tijdelijke kavel, maar tot op heden zijn er bijna nog geen permanente locaties.  

Tijdelijk wonen is een onzekere situatie en financiële instellingen zijn er huiverig voor. Het resultaat: ‘helaas, we kunnen u niet aan een hypotheek helpen’. Grond voor klein wonen kan je in de Randstad bijna vergeten, het is te kostbaar. Alleen de gemeente van Almere omarmt nieuwe woonvormen. In Oosterwold, een landelijk en zelfvoorzienend buitengebied tussen Almere en Zeewolde wordt klein wonen mogelijk gemaakt. Oosterwold ligt op slechts tien minuten van het Gooi, 20 minuten van Amersfoort en Utrecht en 25 minuten van Amsterdam. Het eerste initiatief Tiny House Farm met 31 plekken was snel uitverkocht.

Vind meer over het project Oosterwold op de website van Tiny Findy.

5. Zoek de juiste architect

Dit is een klein lijstje met architecten die je kunnen helpen met ontwerpen van een tiny home. Zo wordt een tiny home bouwen in een keer een stuk makkelijker en kan je bij de gemeente of op het boerenland aankomen met een goed ontwerp. De volgende architecten heb je nodig:

Zij kunnen je helpen met duurzaam ontwerpen, bio-based woningen, etc. Studio ECO ontwerpt en installeert de installaties zoals de warmtepomp met vloerverwarming (en koeling), warm tapwater, zonnepanelen (waaronder ook een Triple Solar systeem), ventilatie en slimme verlichting.

Alles wat je moet weten over zonne-energie >

Meer weten over hoe studio ECO projecten zoals deze aanpakt? Wij helpen je graag. Je kan ons hier mailen en bellen.